Reisverslag van Nienke

“Wat ik verwacht van gedurende mijn uitzending voor Source Connection.”

In het verslag van een van de vrijwilligers die voor mij uit naam van Source Connection naar Zambia vertrokken om hun landbouw- en voedselveiligheidsproject aldaar te ondersteunen valt mijn oog op de volgende uitspraak: “Free handouts kill development Deze quote komt verrassend genoeg niet van een ontwikkelings- of overheidsmedewerker maar van een lokale boer die meedoet in het project. Het stemt me hoopvol dat een Afrikaanse kleine boer dit zegt. Jarenlang gaven overheden en organisaties in Afrikaanse dorpen geld of andere materie weg om ontwikkeling te stimuleren. Maar hoewel deze zogenoemde free handouts een kleine Afrikaanse boer op de korte termijn goed op weg kunnen helpen, kunnen ze op de lange termijn de lokale ondernemersgeest aantasten. Een boer die inziet dat zelfstandige ontwikkeling essentieel is, is naar mijn mening dan ook al halverwege.

Waterfall in africa

Waarom voel ik mij verbonden met Source Connection?

Source Connection is een stichting die precies deze instelling, betreffende zelfstandige ontwikkeling, daar waar mogelijk wil ondersteunen. Door middel van het geven van landbouwtrainingen in de van nature vruchtbare Mandia en Katombora regio in Zuidelijk Zambia krijgen boeren de know-how om hun land productiever te maken met de middelen die zij lokaal al tot hun beschikking hebben. Toen Source Connection een vrijwilliger zocht om aan hun project mee te werken heb ik dan ook geen moment geaarzeld om me als kandidaat op te geven. Voor mij is dit een unieke kans een ontwikkelingsproject op de grond te bekijken. Daarnaast is het voor iemand die haar scriptie schreef over hulp-effectiviteit in Afrika en een onderzoeksopdracht deed op het gebied van Klimaat-slimme Landbouw in Zuidelijk Afrika eigenlijk ongehoord dat ik nog nooit voet heb gezet op dit continent. Ik sta dan ook te popelen om uit mijn theoretische bubbel te stappen en de realiteit van hulp onder de Zambiaanse zon en regen, want het is tenslotte regenseizoen te ervaren.

Nienke in Zambia

Mijn missie

De komende twee maanden zal ik in Mandia en Katombora de resultaten van het project tot nu toe opmaken en het ter plaatse verder uitrollen zoveel als ik kan. Met een trekkerstent, een oneindige nieuwsgierigheid maar ook een kritische blik zal ik proberen de lokale boeren, hun drijfveren en mogelijkheden te doorgronden en ervoor te zorgen dat deze binnen het project zo goed mogelijk tot hun recht komen. Ik zal monitoren wat er tot nu toe bereikt is en zodoende ook de knelpunten en punten voor nieuwe mogelijkheden identificeren. Daarbij hoop ik dat ik verliefd weer zal terugkeren en bovendien, gesterkt in mijn overtuiging dat kennis de belangrijkste free handout is die je als ontwikkelingsorganisatie kan bieden. Updates en verslagen van mijn reis zullen via de Source Connection website en facebook gedeeld worden, houd deze dus in de gaten!